8 Temmuz 2013 Pazartesi

KİTAPLARI OKUMAK ve KURANI YAŞAMAK

KİTAPLARI OKUMAK ve KURANI YAŞAMAK;
Yaratılmış kainat kitabına, ondaki varlıklara, olay ve olgulara bakmak, seyretmek ya da yazılı kitapların lafızlarına anlamadan ses vermek, kelime, cümle veya ayetleri tekrarlamak, mealleri yarıştırmak ya da bilgi veya algı depolamaktan öte olup
• yaratılmış KAİNAT kitabındaki, insan, toplum, eşya, olay ve olguları
• ya da yazılı kitap mushaf Kuranı Kerimdeki ayetleri,
• aklı, kalbi ve zihni olarak her türlü AYARTILARDAN uzaklaşarak, tüm benliğiyle DOĞRULARA teslim olmak amacıyla
#ikra-karea, #tilavet #zikr #mekes, #tertil, #ders, #hamil/amil #hatm, #hıfz #vaaz #semia-dinleme #ittiba, #itaat, #secde, #beyan, beliğ-#tebliğ, #inzar vb üzere OKUMAK;
ve yine
• zihni tüm melekelerini gereğince kullanarak #akletmek, #düşünmek, #sorgulamak, #tedebbür #tezekkür #fehm, #fıkh, #idrak, #şuur, kalb, vicdan, lubb, fuad, sadr, nuha, va'y, hicr, #te’vîl, #tefsir vb üzere DÜŞÜNME çalışmalarını yapmak suretiyle,
• anlamını, satır aralarını, arka planını, temel ilkelerini, anlatmak istediklerini, DOĞRU MANALARI, EVRENSEL İLKELERİ gereğince ANLAYIP
• yani kitaplardan #KURANA en mükemmel zirve evrensel manaya #ZİKRE ulaşıp
• içselleştirip hayatını buna göre yapılandırarak tedbir almak, değişmek, #yaşamak, hayatta #örnek olup #anlatmak ve #tebliğ etmektir.
Ancak bu yolla, incelemek, araştırmak sorgulamak vb zihni çalışmaları yapmakla, AIBERT #EİNSTEİN’ın: ATOMU PARÇAIAMAKTAN DAHA GÜÇTÜR, dediği önyargıyı, yani, tabuları, düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları, ortadan kaIdırmak, #değiştirmek, düzeltmek, ıslah etmek ve EN GÜZELE MÜKEMMELE YÖNELTMEK mümkün olur.
#AliŞeriati de İki Sure, İki Yorum’da “Önceki bütün görüşlerden arınmış, veraset yoluyla veya zorla yüklenmiş bütün önceki inançlardan temizlenmiş bir akıl; idmanlı, uyanık bir zihin olarak; mantıki ve akli, kudretli, uyanık, #MANA ÇIKARICI, ama daha önceki herhangi bir görüşü ispatlamaya taassubu ve taahhütü olmayan bir görüşle, Kur'an'a gitmeli ve Kur'an'ın içinden neyin ne olduğunu görmeli ve çıkarmalıdır...”der.
Zira, insanın sorgulamadığı her konuyla din de dahil bağı yüzeysel ya da kesiktir. Ancak sorgulamakla başlayan süreçle birlikte, önem ve öncelik verdiği ölçüde bağı, yakınlığı ve alakası oluşmaktadır.
Bunun için, öyle bir alaka, ilgi, araştırma, çaba ister ki, #ALAK yani, döllenmiş yumurtanın, embriyonun rahim duvarına tutunurken gerçekleştirdiği gibi taa atardamarlarına kadar uzanıp, anasının en güçlü damarlarından beslenmesi misali, insan da ALAKA DUYDUĞU, ARAŞTIRDIĞI, ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİĞİ KONUNUN örneğin Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin TAA TEMELLERİNE, İLKELERİNE, EVRENSEL DEĞERLERİNE, ÖZÜNE, ESASINA, MANASINA anlatmak istediklerine ulaşacak şekilde alaka kurarsa, o nispette #gerçeklerle buluşur.
Bu alak, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik vermek ne ölçüde ise Kuranda o ölçüde ahlaklandırır. Kendini unutanlar bu ilkeleri dillendirip yaşamına yazmayanlar o nispette Kuran ahlakından uzak düşmektedir. 2/44, 61/2 vb.
Yaşama yazdıkça, bildiklerini uyguladıkça da bilmediklerini de öğretir. 96/1-5 vb..
#İKRA yaparak #ASIR, yani sıkıp suyunu, özünü, ilkelerini çıkarmalı
bu suyla, ilkelerle #İNŞİRAHA bakış açısı zenginliğini kazanıp
#İNZALE, elde edilen ANLAMLARI, içselleştirip
Kuran rehberliğine dayalı yaşamı başarmalı ve
her dünyada NURA, aydınlığa, mutluluğa, CENNETE ulaşmalıdır.
Unutulmamalıdır ki,
· KİTABA gözünle bakarsan YAZIYI veya VARLIĞI görürsün.
· Aklınla bakarsan MESAJI görürsün.
· Gönlünle bakarsan AŞKI görürsün.
· Sorgulayarak bakarsan GERÇEKLERİ görürsün.
· Tüm benliğinle bakarsan, ANLATMAK İSTEDİKLERİNİ, İLMİ bulusun.
Bu NUR a uygun yaşarsan, yaşamını CENNET yaparsın.
Bu yolda, Yazılı Kitap Kuranı Kerimde kullanılan HER KELİME VE KAVRAMA ve bu KAVRAMLARIN TÜREVLERİNE dahi KURAN BÜTÜNLÜĞÜNDE, BAĞLAMIYLA birlikte, Rabbinin ne #anlam yüklediği, tüm öğretilerinden veya bildiğimiz hatta değişerek gelen sözcük bilgilerinden ÖNEMLİ VE ÖNCELİKLİ dir.
Bu amaçla, ayetleri kelime ve kavramları daha iyi ve daha doğru anlamada, ortak aklın oluşmasında, başta en güzel örnek olan RASULLER olmak üzere, bu yolda damgasını vuran her ÇİÇEKTEN, her görüşü değerlendirip özünü alıp yararlanılabilir.
Asla ÇİÇEĞİ KOPARIP, AYNEN ALMAK yerine, çiçeğin özüne ulaşıp mutlaka #Kuranİlkeleri boyutunda değerlendirmelidir.
Arı misali bal üretip, YAŞAYIP insanlıkla paylaşmalıdır. İNSANLIĞA sunulan BALIN KALİTESİ ölçüsünde yaptıklarıyla, sebep ve vesile olduklarıyla insanın RABBİ huzurunda değerinin olduğu aşikârdır.
Esas olan ayetin kendisidir. Bunun lafzını/kelimelerini de ifade eden yaklaşık mealler ise ancak tarihsel anlamından Evrensel Manaya doğru ve en zirveye, ZİKRE ulaşıncaya kadar gelişip tekamül etmekle ve sonunda NUR laşıp tüm insanlığın #REHBERİ, aynı teknolojinin temelleri gibi vazgeçilmezi olmaktadır.
Bu arada, Yazılı kitaptan çıkarılan MANALAR, ilkeler yaratılmış kainat kitabındaki EVRENSEL her daim geçerli İLKELERLE buluştuğu ölçüde doğruya en güzele varılmaktadır.
Zira, M.İkbal’in de dediği gibi, ‘Kainat Allah’ın davranışıdır. O’nun davranışı ile sözü-vahiy arasında çelişki olmaz’. Nitekim, Allah’ın sunnetinde de, SUNNETULLAHTA bir değişiklik bulamazsınız. 17/77, 33/38, 33/62, 35/43, 40/85, 48/23 vb.
Anladığı #doğrumanaları, içselleştirip yaşama geçirdiği süreçte, karşılaştığı her durumda; sabırla, salatla, ümitle dayanarak direnerek bu ilkeler uğruna bedeller ödediği ölçüde de AZİM BİR AHLAKA dönüşmektedir. 68/4, 9/24, 9/111, 2/214 vb.
İNSAN ise, alakası, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmaktadır.
İkrası, alakası sadece TELAFFUZDA kalırsa, SESTEN, MEALDEN, görünenden de öteye geçmezse, bilgi ve ahlakının da yüzeysel kalması kaçınılmazdır.
Her alemi cennet yapan bu ilkelerden uzaklaştıkça, o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve her alemde, yaşamı cehenneme dönmektedir
Bu okumaları yaparak, gerek evrendeki gerekse, yazılı kitaptaki evrensel ilkelere ulaşarak değişmek ve böylece en güzele en doğruya, mükemmele doğru AHSEN YOLDA her gün gelişerek, ahlakını KURANLAŞTIRIP, AZİM BİR AHLÂK ÜZERE OLMAK dileğiyle,
Muhabbetle

8 Temmuz 2013 -29 Ocak 2021
Bakınız:
· KİTAPTA OKU ANLA DÜŞÜN YAŞA VE ANLAT KAVRAMLARI https://www.facebook.com/photo?fbid=108863974526486&set=a.101240118622205
Bir şunu diyen bir yazı 've KİTAPLARI OKUMAK KURANI YAŞAMAK Muhabbetle' görseli olabilir




Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı